Wat te doen op Texel

Geplaatst op door

Wat te doen op Texel?

Op Texel heb je alles bij de hand: strand, bos, duinen en zelfs natuurgebied De Slufter. Zo kunnen natuurliefhebbers heerlijk fietsen en wandelen. Maar ook zijn er diverse dorpjes met genoeg restaurantjes en cafeetjes, zodat je kunt genieten van heerlijk eten en een borrel. Ook sportievelingen kunnen hier terecht, vanwege golfbaan De Texelse. Wilt u er lekker op uit? Dan kunt u een bezoekje brengen aan museum de Strandjutter, de zeehondjes bezoeken in Ecomare of een wandeling maken naar de vuurtoren. Bent u een echte wijnliefhebber? Neem dan een kijkje bij Wijnhuis Texel in Oosterend.

Wandelen en fietsen op Texel

Texel bezit naast haar brede zandstranden, duinen en grasland ook veel heide, bos en kwelders. Het strand aan de westkant strekt zich over de gehele kust uit, en is wel 30 kilometer lang. Voor het strand bevinden zich de prachtige duinen, waar je je ogen uit zult kijken.

Texel ontdek je het beste te voet of op de fiets, want er is maar liefst 140 km fietspad in totaal. Aanraders zijn het fietspad langs de Waddenzee en het oude Waalenburgerdijkje tussen De Koog en Den Burg. Er zijn op het eiland veel aangegeven wandelroutes, zodat u ook heerlijk kunt wandelen. Door de duinen en het bos lopen veel wandelpaden.

Dorpen op Texel

De Cocksdorp

Op het noordpunt van Texel, vlakbij de vuurtoren, ligt De Cocksdorp. Vanwege de locatie en gezellige horeca, heerst er hier een echt vakantiesfeertje. Vanaf de dijk even buiten De Cocksdorp heeft men een indrukwekkend uitzicht over de Waddenzee.

De Koog

De Koog is de enige echte badplaats op Texel. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen. Want na een dagje strand wandel je zó naar de Dorpsstraat in het centrum van De Koog. Hier kun je een terrasje pikken, lekker eten of shoppen in een van de vele winkeltjes. Voor jongeren is De Koog ook aantrekkelijk, omdat je er ‘s Avonds prima kunt uitgaan in de cafés en uitgaansgelegenheden.

Den Burg

Den Burg maakt op veel mensen de indruk van een stadje, dit omdat het dorp een middeleeuwse rond stratenpatroon heeft. Het is het grootste dorp van het eiland. Daarom heeft het veel centrale instellingen en voorzieningen zoals de VVV, het openluchtzwembad en een bioscoop. En niet te vergeten een uitgebreid winkelbestand, cafés en restaurants.

 

Den Hoorn

Het charmante kerkje van Den Hoorn met zijn witte torentje schijnt het meest gefotografeerde object van Texel te zijn. De mooie geveltjes herinneren aan de tijd dat loodsen en walvisvaarders dit hooggelegen dorp op de zuidpunt van Texel bevolkten.

Oudeschild

Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Vanwege zijn stoere charme oefent het dorp een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op toeristen. Rond het weekend ligt de haven dan ook vol met moderne kotters. Je kunt vanuit Oudeschild een boottocht maken op de Waddenzee of de roemruchte VOC-geschiedenis van de Texelse Rede beleven in Kaap Skil. Maar u kunt natuurlijk ook heerlijk vis eten in de restaurants rond de haven.

Oosterend

Veel mensen vinden Oosterend het mooiste dorp van Texel. Dit vanwege haar schilderachtige straatjesmet oude geveltjes. De straatjes omringen de middeleeuwse Maartenskerk. Doordat er enkele winkels, restaurants en een café in het dorp te vinden zijn, is er ook genoeg gezelligheid. Oosterend ligt vlakbij de Waddenzee.

De Waal

De Waal is omgeven door landerijen en is het kleinste dorp van Texel. Aan de noordwest zijde van De Waal (Polderweg) is duidelijk zichtbaar hoe hoog het dorp ligt ten opzichte van de polder Waalenburg. Er is een museum, een galerie en enkele restaurants met terras. Zo kunt u hier kunst proeven of lekker borrelen en eten.